Környezetvédelmi termékdíj

2012. január 1. napjától környezetvédelmi termékdíj adó sújtja a reklámhordozó papírnak minősülő nyomdai kiadványokat, valamint az összes csomagolószert.

Ide tartoznak többek között a nyomtatott kartondobozok, címkék, display-ek, illetve bármilyen csomagoláshoz felhasznált nyomdai termékek.

A változtatások értelmében ezen termékeket reklámhordozó papírok esetén 64,- Ft/kg, csomagolószer esetén 20,- Ft/kg adó terheli, és ez a tétel növeli az ÁFA alapot. Ezen adó elsődleges kötelezettje a forgalomba hozó nyomda.
Fontos szabály, hogy a környezetvédelmi termékdíj tételt külön sorban kell feltüntetni a számlán, az e nélkül kiállított számla érvénytelen lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyomdák ezt a költséget, ugyanúgy, mint az általános forgalmi adót, tovább fogják hárítani megrendelőikre.
Tekintettel arra, hogy a szabályozás január 1. napjával lép életbe, minden ezt követően kiállított számlán fel kell tüntetni a környezetvédelmi termékdíjat.
Ezidáig még nem került kihirdetésre a törvény végrehajtására készült kormányrendelet és miniszteri rendelet. Mindhárom jogszabály hatálybalépését követően a teljes szöveg megtalálható lesz a Nyomda- és Papíripari Szövetség honlapjának (www.fedprint.hu) főoldalán.